Opgelet: momenteel kan u via de website enkel producten reserveren, maar niet online betalen Lees meer
Ziektes van A-Z

Ziektes van A-Z

Hieronder vindt u een lijst van ziektes.

Deze lijst wordt verder aangevuld...

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Hartritmestoornissen

Net zoals een te hoge bloeddruk, verhoogt voorkamerfibrillatie (VKF) het risico op het ontwikkelen van een bloedklonter in de aders naar het hart en de hersenen, met mogelijks een hartinfarct of beroerte tot gevolg. Eén derde van de patiënten met VKF heeft bovendien geen klachten

Hoge bloeddruk

Statistisch gezien vormen hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in een mensenleven. Een van de bepalende pijlers hierbij is hoge bloeddruk of hypertensie. Hoge bloeddruk doet het risico op hartinfarct, hersenbloeding en aderverkalking namelijk aanzienlijk stijgen. Er is sprake van hypertensie wanneer de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg. Een optimale bloeddruk is best lager dan 120/80 mmHg.
Hoe kom ik aan een te hoge bloeddruk?
We sommen de meest voorkomende oorzaken van hypertensie voor u op:
  • te hoge zoutinname: 2 à 3 gram per dag best niet overschrijden. Let op: bruistabletten bevatten vaak een aanzienlijke hoeveelheid zout!
  • gebrek aan beweging
  • overgewicht: vooral in buikvet schuilt het gevaar...
  • overmatig alcoholgebruik: hoewel 1 glaasje rode wijn per dag positieve eigenschappen heeft
  • erfelijke belasting
  • leeftijd
  • roken
  • stress
Wat kan ik doen aan een te hoge bloeddruk?
Je hebt zelden klachten als je lijdt aan een te hoge bloeddruk, wat van het meten van de bloeddruk een belangrijke preventieve en/of opvolgende maatregel maakt. Wil je thuis zelf aan de slag gaan met een kwalitatieve bloeddrukmeter, dan moet het zelftesten op de correcte manier verlopen. We geven je graag de voornaamste aanbevelingen:
  • meet steeds aan dezelfde arm: gemakkelijkheidshalve rechtshandigen aan de linkerarm en vice versa
  • ga zitten en ondersteun je arm
  • de doorbloeding van de arm mag niet gehinderd worden door juwelen, opgerolde mouw of horloge
  • manchet op harthoogte op 2 à 3 cm boven de elleboogplooi plaatsen terwijl de manchetslang naar de handpalm wijst
  • meet steeds op dezelfde tijdstippen van de dag in een rustige, aangename omgeving zonder te praten of te bewegen
  • Het moment om het best de bloeddruk te meten is voor de inname van geneesmiddelen en voor het nuttigen van een maaltijd
  • 30 minuten voor de meting niet roken, geen caffeïnehoudende dranken drinken, tot rust komen

De bloeddrukmeting kan uiteraard uitgevoerd worden bij de huisarts of nu ook in onze apotheek. Deze service bieden wij je gratis aan. Het is allerminst de bedoeling om een diagnose te stellen, maar eerder om bij twijfel duidelijkheid te scheppen en zo gerust te stellen of je met betrouwbare waarden door te sturen naar de huisarts.

Wilt u graag een kwalitatieve bloeddrukmeter in huis om op regelmatige tijdstippen je bloeddruk te meten, dan kan je bij ons in de apotheek terecht! Bovendien krijg je rechtstreeks 10% korting bij aankoop van een toestel!

zonne-allergie

Heb je na een dagje in de zon wel eens last gehad van:

- een gespannen, warme en rode huid
- sterk jeukende kleine bobbeltjes op de aan licht blootgestelde delen van de huid, zoals gelaat, nek, handruggen, onderarmen, ellebogen, en onderbenen 
- blaasjes, zwelling en schilfering van de huid?

Dit was waarschijnlijk zonneallergie.
 
De huidafwijkingen ontstaan meestal 24 tot 48 uur, soms 3 tot 5 dagen na de blootstelling aan het zonlicht of zonnebank. De allergie kan ook optreden tijdens een wintersportvakantie. Soms verergert het in de loop van de jaren, soms treedt spontaan een verbetering op. Zonneallergie treft vooral mensen met een lichte huidskleur die in de zon meestal rood verbranden en zelden bruin worden, maar mensen van elke huidskleur kunnen deze huidaandoening ontwikkelen. Dit type allergie kan op elke leeftijd beginnen, ook wanneer je voorheen wel goed zonlicht kon verdragen.

Zonneallergie ontstaat door een afwijkende reactie op ultraviolet licht. UVA-stralen van de zon of zonnebank worden als de belangrijkste oorzaak gezien. 
Door UV-bestraling van de huid kunnen allerlei stoffen en bestanddelen van de huid worden aangemaakt of afgebroken. Een bekende zonlicht-gestuurde reactie is de vorming van pigment en vitamine D. In het geval van zonneallergie ontstaat waarschijnlijk een bestanddeel in de huid dat herkend wordt door afweercellen. Deze afweercellen hebben het idee dat deze stof niet goed is voor het lichaam en dat ze moet worden aangevallen en afgebroken. Elke keer dat deze stof in de huid aangemaakt wordt, treedt er een aanval op door afweercellen en wordt de zonneallergie weer zichtbaar en voelbaar. 

Hoe kan je deze allergie vermijden?

Lichtgewenning
 is heel belangrijk.
Vanaf de eerste zon in maart - april kan je geleidelijk beginnen zonnebaden. Begin met enkele minuten in de vroege lente en verleng systematisch de duur van het zonnebad. Vermijd vooral de zon tussen 11 en 15 uur. De UV straling is dan het sterkst.
Kleding geeft de beste bescherming. Luchtige lange broeken of rokken en T-shirts met lange mouwen, bij voorkeur in donkere kleuren. Draag ook een breed gerande hoed of pet.
Gebruik altijd een zonnecrème met hoge beschermingsfactor die zowel tegen UVA als tegen UVB beschermt. 
 
In onze apotheek bieden we zonneallergie capsules aan.
Dit huisbereid voedingssupplement bereidt de huid voor op de zon waardoor lichte tot matige vormen van zonneallergie vermeden kunnen worden. De samenstelling zorgt er ook voor dat huidveroudering wordt tegengegaan en dat je bruine teint langer blijft. We raden aan om 2 weken voor de zonblootstelling met deze kuur te starten om een optimaal resultaat te bekomen.