Opgelet: momenteel kan u via de website enkel producten reserveren, maar niet online betalen Lees meer
Reisinformatie

Reisinformatie

Met de zomer voor de boeg, start het pakken van de koffers. Of je nu dichtbij of ver trekt, onderstaande tips kunnen je helpen om de juiste geneesmiddelen mee te nemen.

Wanneer je reist,

  • neem je best voldoende hoeveelheid van de gebruikelijke geneesmiddelen mee voor de ganse duur van de reis.
  • hou je rekening met het tijdsverschil voor geneesmiddelen die u op regelmatige uren moet nemen. Bv anticonceptiepil.
  • noteer je best de namen van de actieve bestanddelen van je gebruikelijke geneesmiddelen op een kaartje. De commerciële namen van geneesmiddelen kunnen verschillen van land tot land.
  • kan het ook interessant zijn van eventuele belangrijke aandoeningen zoals diabetes of allergieën te vermelden, bij voorkeur in het Engels.
  • bewaar je geneesmiddelen steeds op een droge en koele (< 25°) plaats. Indien je geneesmiddelen koel (2°-8°) moeten worden bewaard, voorzie je best een isothermische verpakking.
  • Volgens de Europese wetgeving is het verboden vloeistoffen en gels van meer dan 100 ml te vervoeren als u met het vliegtuig reist. Bovendien moeten ze verpakt worden in een doorschijnende plastic zak. Geneesmiddelen en voedingssupplementen zijn wel toegelaten.
  • Indien je het maximum aan vloeibare geneesmiddelen overschrijdt of indien je injectienaalden moet meenemen, vraag dan een attest aan je arts (indien mogelijk opgesteld in het Engels).
  • zorg je ervoor dat je dagelijkse geneesmiddelen in je handbagage zitten.

SPIJSVERTERINGSPROBLEMEN

Reisziekte kan een reis aardig verstoren. Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken kunnen symptomen zijn. 
Constipatie treedt vaak op in het begin van de reis. Een lange rit of vlucht, verandering van omgeving en voeding kunnen aan de oorzaak liggen. Voldoende drinken en bewegen kunnen de darmtransit reeds verbeteren. Indien u ondanks deze maatregelen toch last heeft van constipatie, neem dan medicatie in tegen constipatie. Neem het ’s avonds in zodat het de volgende ochtend werkt.
Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door het eten of drinken van besmette voedingswaren. Personen die maagzuurremmers nemen zijn gevoeliger.

  • Preventie is de belangrijkste maatregel. Vermijd in risicolanden rauw voedsel, dranken met ijsblokjes en drink steeds water uit flessen die u zelf opent. Was je handen of ontsmet ze met een alcoholhoudende gel na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd. Neem eventueel preventief een probioticum om problemen te vermijden.
  • Bij de behandeling is hydratatie heel belangrijk, een preparaat op basis van pro- en prebiotica dat dat de darmflora herstelt is aangewezen. Een middel op basis van loperamide heeft enkel een effect op de stoelgangfrequentie, niet op het herstel van de darm. Bij koorts of bloedverlies, neem dan zeker geen loperamide.
  • In risicogebieden neemt u best een aangepaste antibioticumkuur mee. Bespreek dit met uw arts..

heel veel reis-informatie kan u terugvinden op de website van het institutuut van tropische geneeskunde, zoals de nodige vaccinaties en specifieke reismedicatie volgens uw land van bestemming.

 

klik hier voor een check-list van je reisapotheek voor je op vakantie vertrekt!